tisdag 15 januari 2013

Tuttlisa


Den här fröken börjar ha ett ohälsosamt förhållande till sin tutt (läs napp om du har dina rötter i Sverige). Från en veckas ålder har den smakat bra. Men den har aldrig smakat så bra som den smakar idag. Från början gick det bra att ha den endast när det var dags att sova. Men idag frågar hon efter den x-antal gånger per dag och skulle hon bara få skulle hon ha den i munnen 24/7. Men jag försöker begränsa det till sovandet och allmänt griniga eller jobbiga situationer. 
Nu till dagens fråga: Hur gamla var era barn när de slutade använda tutten? Eller när avslutade ni deras relation? För jag misstänker det finns väl inte så många barn som avslutat relationen helt frivilligt. Hur gick ni till väga?
Jag är tacksam för alla svar och tips eftersom jag är oerfaren inom området (Siri var nämligen ingen tuttlisa). 

14 kommentarer:

 1. Båda barnen var runt året. Vi märkte att behovet hade minskat och att de bara använde den när de skulle sova, så när tandsköterskan tyckte att de inte behövde den då heller tog vi bort den helt. Det var gnälligt några kvällar och så var det bra med det. Inte direkt till så mycket hjälp för dig, misstänker jag ...

  SvaraRadera
 2. Emma kastade sina fiskar i vattnet på Silja Line när hon var 2 år och 3 månader ungefär..då var hon redo!

  SvaraRadera
 3. oscar va ca 3 år då dörren en dag hade stått på glänt å kråkorna va å tog alla tuttar. ellen va 2,5 då hon plötsligt va utan en kväll. hon grät i 3 min å sedan har hon itt ens frågat efter tutten. vackert så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon kan ge bort tuttan till tomten ;)

   Radera
 4. Mathilda var 2,5 år och vi tappade faktiskt bort den "sista" tutten och hon brydde sej inte alls då hon skulle sova den kvällen. Sen var den sagan all (ha,ha, de blev en ordvits). Vi hittade ju den senare och då överlämnades den högtidligt åt pappas små kalvar som behövde dem bättre :)
  Jag tror nog att man ska spara det lite tills barnet faktiskt förstår vad som kommer att hända och förbereda med att sätta bort gamla tuttar så det bara finns en kvar.
  /Michaela

  SvaraRadera
 5. Linn var kanske 3,5 år då kråkorna tog tuttarna. Hon var vääldigt förtjusta i sina tuttar. Ledsen var hon en tid, men det gick bättre än förväntat. Jag håller med Michaela om att det kanske är bättre då de är lite äldre och förstår bättre vad som händer.

  SvaraRadera
 6. Jultomten tog Benjamins året 2010,då han skulle fylla 2. Den var snabbt bortglömd! :) /Linda G

  SvaraRadera
 7. Ettan gav sina åt ekorrarnas bebisar när hon var 2 år 11 mån. Lite ledsen var hon, men vi lät henne somna i bilen de första kvällarna och sen gick det bra. Tvåan tog ingen tutt. Trean gav sina åt en liten kusin när hon var 2 år 5 mån. Några sura dagar men gick ändå över förväntan. Huvudsaken är väl att man håller fast vid beslutet när man väl tagit bort dem, så de inte får tillbaks fast de gnäller. Då kan det säkert lätt bli ett evighetsprojekt...

  SvaraRadera
 8. Lilleman var 3 år och 2 mån när han sluta med napp då sa han själv att nu blir jag så stor då behöver jag inte den mer och så blev det,tror nog alla barn slutar med den när de känner sig redo.Vi försökte sluta däromkring när han var två år men han var en hel del sjuk då och mamma tyckte nog han får ha den så mycket han behöver det är inte hela världen.

  SvaraRadera
 9. Som för er blev den bara kärare för varje dag som gick så Leonie var 2 och 1 mån när jag tog bort den. Vi glömde den hos min bror å skyllde på att deras katt tog den. Det tjatas nog om tuuuuutttteee ännu ca 2 månader senare men det har nog minskat.

  Pernilla

  SvaraRadera
 10. Vi tog bort den då Malva var 1 år och 10 månader, och hon var verkligen en riktig tutt lisa, vi gick ut och hängde symboliskt upp en tutt i ett träd så ekorren skulle få ge den till ekorr bebisarna och det gick helt över förväntan bra, bara lite gnäll då hon skulle och sova på kvällen men sen var det bra. Tror det går bättre då barnet är med på noterna och "ger bort den själv" och sen förstås mycket beröm efteråt :) Nu med lilleman behöver vi troligen aldrig gå genom detta för han förstår sej ej på tutten.

  Annica

  SvaraRadera
 11. Hos oss blev också tutten väldigt omtyckt så när vi åkte på kryssning till Stockholm så under natten kom "Mumin" och tog tutten.Likaså hände det på vägen hem. Då var Maya 2 år 9 mån. Hon kan nog säga än dumma Mumin som tog tutten men inte mer. Inga tårar har kommit när hon ska sova,så det har gått riktigt bra att vara utan. Hon var väl mogen då!
  Sofia Ö

  SvaraRadera
 12. Samma problem här. Och jag är INTE redo för den kampen ännu. Jag fasar, för det är hennes käraste ägodel(ar). Men, många fina tips att ta till sig här.

  SvaraRadera
 13. Hej!vår tjej gav sin tutt åt tomten nu ijulas och vi prata om det lääänge före och jag paketerade in den(sa vi men la den iskåpet för det va sista utifall att)och hon gav den själv till tomten och sa att han ska ge den till tomtebebisarna..inte en enda gång har hon gnällt eller frågat om hon får tutten men sa flera gånger efter julafton att hon gav den till tbebisarna.Dock har hon haft jätte svårt att lugna ner sig sjäv på kvällarna och hon sa att hon inte vill sova.sov med oss första 2veckorna.Men nu börjar vi ha henne tillbaka samma kvällsrutiner igen..helt förståeligt att från att få ha tutten som e en stooor trygghet till att inte alls få..så tipset är väl att diskutera och kom fram till hur ni går till väga och förbered/tvåbarnsmamman

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning så blir jag glad