tisdag 29 januari 2013

Mörk filmjölkslimpa


Med filmjölk i kylskåpet googlade jag filmjölksbröd och fastnade för detta enkla recept. Säkert kan man byta ut filmjölken mot annat, men tyvärr har vi inte exakt motsvarande produkt här i landet. Men jag har hört att man i alla fall på Piffi i Smedsby borde hitta svensk filmjölk (rätta mig om jag har fel, eller berätta om du vet av något annat ställe som säljer filmjölk)

Recept för två limpor
4 dl vetemjöl (jag bytte ut 2dl mot dinkelmjöl)
3 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
4 dl blandade frön enligt tycke och smak
(jag använde 1dl linfrö, 1dl solroskärnor, 1dl pinjenötter och 1 dl rågkross)
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1/2 dl oliv- eller matolja
1/2 dl mörksirap
1 l filmjölk
1 1/2 dl frysta lingon

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop. Häll sedan på olja, sirap och filmjölk. Rör ner lingonen till sist. Häll smeten i två smorda formar. Grädda i nedersta delen i ugnen, 175ºc i 100 minuter. Pensla på lite sirap blandat med vatten några gånger under tiden. När limporna är riktigt mörka är de klara. Låt limporna stå några minuter i formarna, stjälp sedan upp dem på galler. Lägg formarna och en bakduk på och låt svalna ytterligare.

Edit: På Piffi hittar man tyvärr inte längre filmjölk. Men på Strandis i Larsmo och K-supermarket i Jakobstad hittar man.


6 kommentarer:

 1. Låter gott! Ska testas. :)

  SvaraRadera
 2. Låter gott! Filmjölk säljer de också vid Strandis i Larsmo och K-Supermarket i Jakobstad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyx för er där uppe i norr :) Här i våra trakter vet jag ännu inte av någon som säljer, tyvärr.

   Radera
 3. Di ha sluta ta in filmjölk ti Piffi :( Di had allti så kort datum på di + att di had di så på konstit ställ så ingen såg di. Jag va enda som had köft 1 burk åv ätt parti äin gang :P

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning så blir jag glad