måndag 16 mars 2015

Kalastips

Jag är en nybörjare när det kommer till barnkalas och har ännu inte hunnit få så mycket erfarenheter  inom området och vad som funkar och inte. Jag har givetvis fått tips och hört av andra mer erfarna barnkalasarrangörer hur det "brukar" vara. Och det som stämde till punkt och pricka var att glass är en hit på barnkalas. Skippa tårtan och kör på glassbuffe´. Det gjorde vi, även om det fanns tårta också lämnade den ganska orörd. Glassbaren där barnen fick komponera sin egen glass i strutar eller skålar var en hit. En annan hit var också marängbokstäverna. De fungerade som placeringskort och alla fick söka upp sin egen bokstav och sätta sig där. Av 18 barn var det bara en som snabbt deklarerade att hon minsann inte tycker om maräng. Resten smaskade gladeligen i sig sina marängbokstäver, ganska säkert kort med andra ord.
Ett måste från Siris sida och hennes enda önskan kring barnkalaset förutom frosttemat var fiskdamm/mete. Vi hade plockat ihop en liten påse med godis och en penna till varje kalasgäst som de fiskade från övervåningen med ett litet ämbar. Det är vad jag förstått en av de roligaste punkterna och kalasets nästan viktigaste punkt.
I övrigt skötte barnen resten själva, inga ledda aktiviteter och inget skilt program. Två timmar går snabbt när man har roligt. 
Marängbokstäver
Vispa 3 äggvitor med 1 dl socker och 1/2 tsk citronsaft. Tillsätt 1 dl socker till under vispningen när smeten tjocknat lite. Smeten skall bli fast och smidig. (Man skall också kunna vända skålen upp och ner utan att något droppar) Lägg smeten i en sprits och spritsa ut bokstäverna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg papperssugrören på bokstäverna och spritsa sedan ett lager till på varje bokstav (så sugröret hamna i mitten). Dekorera med strössel. Grädda i ugnen på 100 grader 1-2 timmar beroende på hur tjocka bokstäver du spritsat ut. Stäng av ugnen men lämna gärna marängerna kvar i ugnen med luckan lite öppen några timmar eller över natten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en liten hälsning så blir jag glad