fredag 5 december 2014

Julutmaning

Jag skulle kunna skriva en hel sida om vad jag tycker om det här med julklappar och då främst överösandet av julklappar till barn. (Vi har aldrig köpt mer än en julklapp var till våra barn, den har de hittat under granen på julaftonsmorgonen. Det kan t.ex. vara ett spel, en pysselbok, ett pussel, en film eller något annat som gör att dagen skall gå lite snabbare. Nu är det ju inte så att blir utan julklappar för det utan de får (alldeles tillräckligt) från släkten. Jag brukar säga till vad de behöver/vill ha så slipper vi det stora överflödet i kategorin onödiga julklappar. Vi firar också oftast julafton i tre dagar (iom att vi har skilda föräldrar) och julklapparna blir på så vis lite utspridda på tre dagar. Detta blev världens längsta parentes med parenteser) Men var och en gör givetvis som dom vill på sitt sätt och det som passar dem bäst.

Fast jag inte köper till barnen gillar jag nog också att köpa lite julklappar till släkt och vänner. Visst är det roligt att få ge bort julklappar, speciellt om man hittat den perfekta julklappen. Det behöver inte vara varken stort eller dyrbart, kan lika bra vara något vi gjort själva. Är det någonting som skall köpas försöker jag köpa det lokalt eller av små företag via nätet, så långt det bara är möjligt förstås. Det har faktiskt gått väldigt bra och de senaste åren har jag inte behövt lämna kommunen för att köpa julklappar.


Därmed vill jag dela med mig av Karkkis suveräna julutmaning och hoppas kanske få flera att tänka på samma sätt, helst lite.

Här kommer en julkonsumtionsutmaning för alla er som gillar att köpa och ge julklappar. Låt det här bli julen då du endast stöder små affärer, lokala hantverkare och mindre designföretag då du införskaffar julklappar. Rent konkret undviker du helt enkelt köpcentrum, och:
 • håller dig i hemknutarna och utmanar dig att hitta precis alla julklappar där. Det går, jag lovar, och på samma gång drar du ditt strå till stacken för att småstadsbutikerna förhoppningsvis fortsätter finnas i din stad.
 • Bor du i storstaden? Köp endast julklappar i små affärer, kanske rent av i ditt eget kvarter. Håll dig borta från de stora affärsgatorna.
 • Köp klapparna på loppis! Vem vill inte ha färgade iittalaglas, en läcker emaljkastrull eller en stor fin trälåda?
 • Gå på hantverksmässor och desingmarknader och håll utkik efter kul smycken, snygga posters, väggalmanackor ...
 • Lägg en kväll på att surfa omkring på ställen som Etsy och Society6, och ta dig en funderade över vilka bloggbekanta som brukar vara kreativa och producera kul grejer inför jul. Eller kanske någon bekant publicerat eller fått publicerat en bok som skulle göra sig utmärkt i ett julpaket.
 • Gör julklappar! Och då menar jag inte avancerade saker som att slöjda ett smyckesskrin eller sticka en tröja. Samla ihop bilder från året som gått och göra en kul fotobok. Eller kanske du har en bekant som ritar väldigt fint som du kan köpa loss en bild av och låta printa affischer till nära och kära.
För ni som inte är mycket för det här med konsumtion överhuvudtaget, fortsätt på samma sätt bara.

3 kommentarer:

 1. Själv har jag köpt nästan alla julklappar från Dermoshop, kaaaanske kan räknas som lokalt, företaget finns ju ungefär i mina hemtrakter...? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också köpt några stycken från Dermoshop, jag räknar absolut dem som lokala :D

   Radera
 2. Mycket kloka ord! Man kan nog tänka efter lite och inte bara köpa "bara för att".

  SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning så blir jag glad