lördag 20 december 2014

Julgodiset

Nästan lika självklart som julgranen och julklapparna är det att julgodiset hör julen till. Alltid någon form av godis brukar vi koka eller tillreda på annat sätt. Rocky Road brukar vara ett säkert kort, men efter x-antal år fick det ge vika för något annat. I år blev det Fudge med Marianne Cruch, Marshmallow treats med choklad och Kanelrostade mandlar. Mandlarna blev verkligen lyckade och det blev absolut årets favorit. Jag undrar hur mycket som finns kvar i burken när julen är kommen. Tur att de är lätt tillverkade så det kanske blir en sats till.
Receptet på mandlarna hittade jag på Cornelias FB-sida. Det lyder så här:

9 äggvitor (4)
3tsk vaniljextrakt (eller 9tsk vanilgt vaniljpulver) (1,5)
900 g mandlar (skalade eller med skal) (400)
300g strösocker (1,5dl)
300g rörsocker (1,5dl)
15tsk kanel (7)

Vispa först äggvitorna med vaniljextrakten tills det skummar (inte styvt som till maräng)
Lägg i mandlarna och resten av ingredienserna och rör om ordentligt. Bred ut massan jämt på en plåt täckt med bakplåtspapper. (receptet räcker till ca 1,5 plåt)
Grädda i 120grader ca 45 minuter. Håll ett öga på dem och vänd ibland så de inte bränner vid. Låt svalna lite och dela på dem. Förvara i en lufttät burk.

Receptet var på ganska stor mängd så jag minskade ner lite och utgick från 400g mandlar. Mina mått är de inom parentes. Men med facit i hand hade jag nog kunnat följa receptet och gjort en större sats från början. För de är verkligen försvinnande goda. Perfekt gå-bort-present också, fyll en liten glasburk och knyt ett fint band runt och jag garanterar att mottagaren blir glad.

2 kommentarer:

  1. Ditt godis ser så gott o proffsigt ut. Rocky Road är nog en favorit men mandlarna kan jag tänka mig att dom smakar härligt.Försöker dock hålla mig undan socker så i år blir det inget hemmagjord godis.Och dom är ju alltid slut innan julen i alla fall. Trevlig helg.

    SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning så blir jag glad