tisdag 15 december 2015

Julgodis

Kan hända att jag fått en ny favorit när det kommer till julgodis. Tidigare var Rocky Road en oslagbar vinnare, men så blev det lite tjatigt och ifjol kom mandlarna och tog toppplaceringen. Men efter dagens godiskok och provsmakning är det nog frågan om så inte saltlakritskolan slår dem båda. Förutom kolan blev det också en plåt med polkabräck (som också var riktigt riktigt gott) och vanlig hederlig knäck. Idag var det också betydligt lättare än senast att koka godis tack vare den digitala termometern Jens fick i födelsedagspresent i somras. Hur har man klarat sig förr?
Hur som, jag skall givegvis ge er receptet på den goda saltlakritskolan från Jennys matblogg

Det här behöver du för att koka lakritskola :
1 1/2 dl med turkisk peppar karameller
3 dl med mörkt muscovadosocker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
50 gram smör
Bra att ha : kökstermometer
Gör din saltlakritskola så här :

Lägg karamellerna i en påse och hamra dem till karamellpulver med kavel eller hammare. ( eller köp en påse färdig turkisk peppar crush) Spara ciran 1/2 dl till att toppa kolan med.

Smör,socker,grädde och sirap häller du upp i en tjockbottnad kastrull, låt koka upp till 120-122 grader eller tills kolan klarar av kulprovet.  Dvs. att om du häller ner en tsk av den kokande kolan i ett glas med iskallt vatten och du kan rulla smeten till en kula, så är kolan klar.ta bort från plattan och  rör  ner 1 dl av lakrispulvret tills allt smälter samman. Häll lakritssmeten upp i en bakplåtspapperskläddform ( cirka 15*30 ) . Strö över resterande lakritspilver ( eller så mkt du vill ) och låt kolan svalna innan du skär upp den i lagom stora portionsbitar. En godare julkola får man leta efter!

1 kommentar:

  1. Tack för receptet! Det ska vi prova, köpte mej en kökstermometer på c.o. nyligen så då kommer den väl till pass!
    Tanken var att testa att göra italiensk maräng, lite miljöskadad av alla dessertprogram ;)

    SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning så blir jag glad