tisdag 4 mars 2014

Dagen till ära


Har aldrig tidigare testat på att baka helt egna fastlagsbullar från grunden. Har alltid köpt helt färdiga bullar från brödfabriken eller köpt bara bullarna och fyllt dem själv. Men det finns en första gång för allt och idag var det dags att testa på egna bullar. Jag hittade ett recept i farmor Dagas Hemmets Journal. Med hjälp av mina två små hjälpredor lyckades vi få till riktigt fina och goda fastlagsbullar. Saftiga och goda bullar, om inte förr så lär de bakas nästa år igen. Exakt enligt detta recept

Ca 20 bullar
50g jäst
41/2 dl mjölk
2 ägg
1 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
11/2 dl strösocker
3/4 tsk hjorthornssalt
ca 14-15 dl vetemjöl
150g mjukt smör

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och rör ner lite av mjölken så att jästen löser sig.
Tillsätt resten av mjölken, äggen, saltet, kardemumman, sockret, hjorthornssaltet och ca 3/4 av mjölet.
Tillsätt smöret klickvis. Ta i resten av mjölet. Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa under bakduk minst 1 tim.
Dela degen och baka ut i passliga bullar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter.
Vispa upp ett ägg och pensla på alla bullar innan du gräddar dem i 225 grader, ca 8-10 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en liten hälsning så blir jag glad