onsdag 28 augusti 2013

Nya favoritbullar


Hittade ett recept på Äppelgifflar med mandelmassa i en Allas-tidning hos farmor Daga. Eftersom Jens gillar mandelmassa fastnade jag för receptet och provbakade. Bullarna blev snabbt allas favorit, tom jag gillade fast jag annars inte är så förtjust i just mandelmassa. Bullarna försvann snabbt ur frysen och förra veckan bakades en ny sats så vi skulle ha något att bjuda våra vänner som kom på besök på fredagen.
Receptet lyder:

11dl vetemjöl
1dl strösocker
1tsk bakpulver
150g smör (margarin)
50g jäst
3dl kall mjölk (havredryck)
1 ägg

1. Blanda mjöl, socker och bakpulver i en bunke. Finfördela smöret i blandningen
2. Rör ut jästen i den kalla mjölken och tillsätt ägget. Häll blandningen över mjölet och arbeta samman till en deg med degkrokar. Låt degen jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 50 min eller i kylskåp 10-12 tim.

200 g mandelmassa
1-2 äpplen
100g mjukt smör
1msk rörsocker
 1ägg
florsocker
75g (mörk)choklad

1. Riv mandelmassan och äpple grovt. Arbeta samman med socker och smör till en smidig massa.
2. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en runt kaka, ca 25cm i diameter. Dela varje kaka i 6 tårtbitar och fördela fyllningen på bitarna. Rulla ihop till gafflar och lägg med skarven neråt på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa i rumstemperatur ca 45 minuter.
3. Vispa upp ett ägg och pensla på varje giffel. Grädda i 225-250 grader ca 7-8 minuter. Låt gifflarna svalna innan du siktar dem med florsocker och ringlar över smält choklad. 

4 kommentarer:

  1. Nami! Snart kalasdax hos oss, tror minsann jag ska ta och prova detta recept då! Har gjort kalljästa bullar tidigare också som jag gillade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tycker jag absolut att du skall göra, du borde inte bli besviken :D

      Radera

Lämna gärna en liten hälsning så blir jag glad