Till lilljul stod det på min lott att fixa något gott till kaffet. Valet föll på en pepparkakskladdkaka som jag serverade med lingongrädde. Tyvärr gräddade jag den lite för länge och resultatet blev inte som väntat. Smaken var givetvis den samma, men det är ju inte kladdkaka om den inte är passligt kladdig. Nytt försök till helgen och nu blev det bättre. Här har ni ett recept på julig kladdkaka att lägga på minnet.
150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3/4 dl kakao
2 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
1tsk vaniljsocker
2 tsk pepparkakskrydda
(eller 1/2 tsk var av kanel, nejlika, kardemumma, ingefära)
1 tsk kanel
2 1/2 msk ljus sirap
Smält smöret, rör ihop ägg och strösocker, blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner med smöret, sirap och äggsockret. Blanda ordentligt och häll i en smord form (ca 24 cm i diameter) med löstagbara kanter. Grädda i ugnen på ca 170 grader ca 20-25 minuter.
Låt svalna och ställ kallt. Baka gärna en dag på förhand. Klipp ut passligt julig mall i papper. Lägg på kakan och pudra på florsocker. Ta försiktigt bort pappret och kakan är klar. Servera med vispgrädde (2dl) med lite rårörda lingon eller lingonsylt (3msk).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Lämna gärna en liten hälsning så blir jag glad