I lördags var vi bjudna på grillfest hos vår vänner. De hade dukat upp med en massa gott och ätandet visste inga gränser. Jag stod för efterrätten och den här gången blev det.
En mjölkfri sådan. Receptet kommer här:
3 dl vetemjöl
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt
100 g margarin
1 ägg
Cocosfyllning:
100 g cocos
100 g margarin
1/4 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 äggula
½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
½ krm salt
100 g margarin
1 ägg
Cocosfyllning:
100 g cocos
100 g margarin
1/4 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 ägg
1 äggula
Frukter till garnering
Lägg mjöl, socker, vaniljsocker och salt i en matberedare.
Skär mjölkfritt margarin i mindre bitar och lägg ned dem i mjölblandningen. Kör till en grynig massa. Tillsätt äggen under tiden maskinen går. Stäng av så snart en degklump bildats.
Förpacka degen i plastfilm och låt vila i kylskåp ca 1 timme.
Tryck ut degen i en smord pajform. Ställ formen kallt ca 15 minuter före gräddningen.
Grädda pajskalet ca 20 minuter i 225 grader. Låt kallna.
Smält fettet till fyllningen. Tillsätt och låt det puttra under omrörning några minuter. Ta kastrullen från värmen. Vispa ned mjöl, ägg och äggula. Fortsätt att vispa kraftigt på svag värme tills blandningen blir tjock. Ta åter kastrullen från värmen och rör ned cocosen. Låt fyllningen svalna. När fyllningen är kall fylls den i det färdiggräddade pajskalet.
Garnera med frukten.
Mascarponegrädde:
2dl vispgrädde
1dl mascarpone ost
1tsk vaniljsocker
strösocker enligt eget tycke och smak
Blanda allt och vispa till fluffig grädde
(note to self: kom ihåg att smörja in pajformen och grädde inte pajskalet för länge nästa gång)
Var hittar man mjölkfritt margarin i butiken? Har sökt men hittar endast soya smör till bröd...
SvaraRaderaJag använder mig alltid av det vanlig margarinet. Det kan Jens i alla fall äta, vad jag vet borde så gott som alla margariner vara vegetabiliska och mjölkfria.
SvaraRadera