torsdag 3 november 2011

Citrontårta

 I det nyaste numret av K-mat* fanns ett intressant recept som jag var tvungen att testa, Härligt fräsch citrontårta. Dagens lekdejt Ivar och hans mor fick agera testpanel tillsammans med oss (småsyrrorna fick bara titta på den här gången). Supergod tyckte vi alla. Ivar gillade inte fyllningen, men bottnen desto mera. Ingen snabb tillverkad kaka, men absolut värt all möda. Blev du lite sugen? Här kommer receptet om du inte råkar ha tidningen i din ägo: 

Botten:
125g smör
75g choklad
1½ dl socker
2 ägg
1½ dl vetemjöl
2 msk kakaopulver
1 tsk vanillinsocker
en nypa salt

För fuktning
½ dl hett kaffe

Lemon curd dvs. citronkräm:
2 ägg
2 dl socker
2tsk vanillinsocker
saft av 2 citroner(ca 1dl) + rivet skal(ca 2 tsk)
50g smör

Fyllning:
5 gelatinblad
½ dl apelsinjuice
2dl vispbar vaniljsås
3 dl surmjölk
½ burk(á250g) kvarg
2 tsk vanillinsocker
 
Gör så här:

1. Fäst ett bakplåtspapper på bottnen till en form med löstagbar botten (diameter 24cm). Pensla kanterna.
2. Smält smöret på låg värme. Tillsätt choklad och låt det smälta. Rör ner sockret och äggen. Blanda     ihop de torra ingredienserna och tillsätt i smeten. Rör om så att blandningen blir jämn. Grädda bottnen i 175 grader i ca 15 minuter. Bottnen får bli saftig, lite degaktig. Lösgör formens kanter, tvätta och torka den och fäst den tillbaka.
3. Fukta bottnen och låt den svalna före du börjar fylla tårtan.
4. Tillred lemon curden. Vispa ägg, socker och vanillinsocker till ett poröst skum i vattenbad. Tillsätt citronskal och citronsaft. Låt värmas under ständig omrörning, tills blandningen tjocknar (ca 10 minuter). Ta blandningen ur vattenbadet och tillsätt smöret i bitar. Rör om tills smöret har smält.Låt svalna.
5. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.Vispa vaniljsåsen till ett mjukt skum och tillsätt surmjölken. Blanda i kvarg, lemoncurd och socker.
6. Hetta upp saften till kokpunkten och lös upp de urkramade gelatinbladen i saften. Häll gelatinblandningen i en tunn stråle i fyllningen och rör om hela tiden. Häll fyllningen på bottnen och låt stelna i kylskåpet över natten. Flytta tårtan på ett serveringsfat med hjälp av bakplåtspappret.
Dekorera på önskat sätt**.

*Gratis tidingen som finns att i K-affärerna
**på kakan i tidingen hade de ringlat på lite smält choklad.


5 kommentarer:

  1. Tack för idag och jag skall absolut test att gör den själv också :)

    H.Anne

    SvaraRadera
  2. Anne- Tack själv och lycka till med bakandet.

    SvaraRadera
  3. Bjöd på kakan idag när vi hade 1-årskalas, den var mycket omtyckt! :)

    SvaraRadera
  4. Den kakan åt jag igår på kalas hos Nina (Lilja's corner) och den var verkligen SUPERgod!!

    SvaraRadera

Lämna gärna en liten hälsning så blir jag glad